Expedition hitta ett hem

Valphandel

Spread the love

God eftermiddag. Nu var det ett tag sen.

Vi har snart tagit oss igenom Tyskland. Idag kom vi fram till Rottenburg och skulle tro att vi har ca 2 dagar kvar tills vi åker in i Schweiz. Under den här tiden som jag inte har skrivit något har vi tagit oss från stad till stad. Strax nedanför Hannover började uppförsbackarna komma, och det var en dag som var hemsk. Det var upp till toppen, ner till en dal, upp till toppen, ner till en dal. nere i dalarna är det så byar som är väldigt charmiga men tillslut försvann den mesta glädjen för vi visste att när vi väl har rullar ner från den enorma nedförsbacken och kommit in i byn så är det en större och brantare backe som väntar. Det här är en stor del av utmaningen och det är spännande men en dag var det verkligen psykiskt jobbigt.

Men hur som, vi kom till Stuttgart i torsdags och tog ledigt halva fredagen och hela lördagen. Det var verkligen nödvändigt efter 21 dagars cyklande. I fredags var vi i Stuttgart city och myste på de fantastiska parker som finns där och bara njöt och tog det lugnt. I lördags tog vi oss till Neuschwanstein castle vilket var en underbar upplevelse och syn. Så himla vackert.

På fredagsförmiddagen tog vi cyklarna till ett djurhem i Stuttgart. Det var ett väldigt stort djurhem med människor som verkligen kan sin sak och bryr sig om alla djur. De hade allt från hundar till ankor till sköldpaddor. De flesta djuren var där för att de har blivit inlämnade av ägaren som inte längre vill ha djuret, men några var där för att de är sjuka eller skadade och ännu inte kan komma ut till det fria (som tex ankorna). Dom såg alla djur som viktiga och det tyckte vi var väldigt fint.

Hur den hemlösa situationen ser ut i Tyskland berättade han, är liknande Danmark och Sverige. Dessa land har givetvis hemlösa djur men antalet är väldigt litet och vi har det under kontroll och kan hjälpa dessa. En väldigt liten procent av de djur som är på djurhemmen är gatudjur. De flesta är djur som har en ägare som antingen valt att lämna in de på ett djur hem för de inte vill eller kan ha kvar det, eller att ägaren har behandlat djuret väl så det har omhändertagits.
Han nämnde att situationen uppe i norra Europa är bra/okej (hur man nu vill se på det) men ju mer söder och öster ut man kommer desto större bli problemen. Om jag förstod det rätt så är situationen i Schweiz också under rätt så bra kontroll, men när man kommer in i Italien blir det värre, speciellt den södra delen av Italien. Frankrike och Spanien har inte heller hemlösheten under kontroll, då det också pågår mycket valphandel. Martin som vi pratade med i Stuttgart visade en del av byggnaden där de tar in djuren de första veckorna tills de har undersökts mot sjukdomar osv. Vi fick inte gå in där eftersom rabies m.m. kan förekomma därinne, men han berättade att det just nu är överfullt med valpar från en lastbil som polisen har lyckats stanna. Lastbilen innehöll väldigt många valpar som var påväg till Spanien för att säljas billigt på gatan. Alltså svarthandel av valpar. Tyvärr är det människor som köper dessa, som egentligen kanske inte ska ha hund, och de blir illa behandlade och många slutar upp med att hamna på gatan.

Ni kan se videon på www.expditionhittaetthem.se

Vi får så småningom se skillnaden mellan norra och södra Europa när vi har tagit oss dit. Ännu värre är det är Rumänien och länderna däromkring. Dit kommer vi inte cykla men vi ska träffa en organisation i Schweiz som räddar hundar därifrån och adopterar de till Schweiz, så vi kommer nog få lite information angående situationen där också.

 

Vi lyckades ta oss till campingen rätt så skapligt idag, vi ska snart fixa ihop dagens video och fixa mat, men först ska jag försöka väcka och få lite liv i Robin som har somnat här bredvid. 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet