Expedition hitta ett hem

Schweiz, Italien och Frankrike

Spread the love

Nu har vi ca 3 veckor kvar av resan. Det går väldigt fort när man har roligt.
Vi kom in i Spanien för 3 dagar sedan och imorgon kommer vi ta oss fram till Barcelona. Men vi backar lite, för jag insåg nu att jag inte har skrivit sedan vi var i Tyskland och vi har ju trots allt varit i Schweiz, Italien och Frankrike nu.

I Schweiz besökte vi två djurhem. Det första (Zürcher Tierschutz har alla möjliga djur, då de anser att alla djur, stora som små, har lika stort värde. De hade väldigt bra utrymme till djuren. Till katterna hade de byggt flera stora burar uppe på taket så de kunde klättra upp och komma ut i den friska luften och även få en utsikt över annat än bara väggar, vilket vi tyckte var fantastiskt.

Hur hemlösheten ser ut i Schweiz är liknande Sverige, Danmark och Tyskland. Även där har de kontroll över hemlösheten och de flesta djur som de får in är djur de har omhändertagit då ägare inte har behandlat djuret med värde, eller att ägaren själv lämnar in djuret då de4 inte längre kan eller vill ta hand om det. Så än så länge känns ju hemlösheten kring djur i Europa ändå rätt bra. Det finns men antalet är lågt och man har kontroll på det och det finns en respekt hos majoriteten av människorna för djuren.

I Schweiz besökte vi även Citydogs4streetdogs. Det är en hundadoptionsförening som startades i Schweiz men är placerad i Rumänien och räddar gatuhundar därifrån och adopterar dom till olika länder, dels Schweiz. Det var väldigt intressant att lyssna på dom då situationen i Rumänien är väldigt dålig. Där har hundarna knappt någon respekt och behandlas fruktansvärt av befolkningen. Antalen gatuhundar är enorm och så länge alla inte är kastrerade så kommer de föröka sig och problemet kommer kvarstå länge till.

Vi kom sedan till Italien. Där hade vi inget djurhem att besöka då vi inte fick några svar så vi cyklade rakt igenom. Men vad vi fick höra från de andra länderna så finns det ett problem med gatuhundar men de största problemen är i den södra delen av Italien ( och så långt ner cyklade vi inte ) Vi fick höra att det finns djurhem där som tar in gatuhundar men de behandlas inte på bästa sett. Då de får betalt för varje hund de tar in så tar de in för många än vad de har plats med och att de tar in hundar som i sin tur blir mat till de hundar som redan finns inne i ”djurhemmet”. Vi har fått höra en del av sådana här historier och de vi har hört det ifrån är från de tidigare djurhemmet som vi har besökt och som själva har varit där. Detta innebär inte alla djurhem i Italien, majoriteten gör ett underbart arbete men längst ner i de södra delarna… där finns det problem med misskötsel och brist på respekt och känslor.

Frankrike. Det var samma där att vi inte fick tag på något djurhem, men vi hade tur. En vän till min familj bor i Frankrike och vi tog två dagar ledigt hos henne och när vi väl var där så hörde hon av sig till en kvinna som hon lämnar sin katt till när hon är ute och reser då den här kvinnan har ett kattpensionat. Den här kvinnan har också 22 egna katter och alla dessa katter är före detta hemlösa katter som hon har räddat från gatan.
Vi åkte hem till henne för att få mer information. 

I Frankrike finns det många hemlösa katter och hundar. Respekten för djuren är minimal. När man inte längre vill ha sitt djur, då lämnar man dom inte till något djurskydd, utan man lämnar dom i diket för att dö. Ett fall vi fick höra var om en hund som blivit lämnad av sin familj. Familjens brist på känslor och vett valde då att bryta båda frambenen på hunden och lämnade den i ett dike istället för att lämna in den till ett djurhem. Jag vet.. hur fan tänker dom!! Inte alls förmodligen. Men hunden hittades och togs hand om och lever nu ett bra liv.
I ett visst område la vissa av befolkningen ut gift på gatorna bara för att dom var trött på alla  gatukatter som fanns där. Detta gjorde ju självklart att de katter som inte var hemlösa också åt av giftet när de gick ut från sitt hem på en promenad och dog.

Ett till problem som finns i Frankrike är jägarna, där jagar man harar, fåglar osv men de jagar också katter, då katter i sin tur jagar så ses de som ett hot. Det är olagligt att skjuta katter i Frankrike men de bryr sig noll och så fort de ser en katt så skjuter dom utan att blinka.
Dessa jägare är inte all leka med, inga vågar stå upp mot dom. Christine, kvinnan som vi besökte. Hon har en gång stått upp mot en jägare och anmälde honom men hon gör inte om de då hon fick hot från den här mannen. Hot mot hennes katter och hon vill inte riskera deras liv igen.

Hur ser då samhället på henne som räddar gatukatter och som livnär sig på att arbeta med detta (och även att ha ett katthotell där katterna kan bo medans deras ägare är iväg några dagar) De kallar henne för den galna kattkvinnan. Det är få människor som respekterar hennes arbete, majoriteten tycker att hon är galen och att det hon gör inte är något yrke som man kan leva på. Hon ska egentligen ha hela byns stora respekt anser jag, men hon får inget alls.
Men hon säger att respekten för djur har börjat öka mer och mer, men det går långsamt. Den större respekten kommer med barnen, då de har börjat undervisa om djurens rätt i skolan. Men eftersom det tar ett tag att bli vuxen så går förändringen som sagt långsamt, men den går i alla fall framåt.

Detta var en sammanfattning om dessa länder. Vill ni se mer så kan ni besöka www.expeditionhittaetthem.se. Där finns alla videos från djurhemmen under fliken videologgar. Ni får dock skrolla ner lite då vi också lägger ut videos från de dagar vi bara cyklar.

På fredag kommer vi besöka det första djurhemmet i Spanien, som finns i Barcelona. I Valencia har vi också ett kattcafé med hemlösa katter som vi ska besöka. Så det kommer bli minst ett inlägg till om den här expeditionen. =)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet